Om Hemsökta Umeå & Kontakt

"Vandra inte iväg från gruppen!" ropar kvinnan på stark skotsk brytning. Hon kliver åt sidan för att släppa in besökarna på den annars avspärrade kyrkogården.
"Den sista som gjorde det blev nedslagen av en osedd kraft!"

Det hade kunna vara ett skämt, om inte det vore för alla tidningsurklipp, fotografier och vittnesmål som indikerade det motsatta. De tog upp en hel vägg vid biljettkontoret...


ELIN BOMAN OCH MARCUS ÖSTERSTRÖM studerade en termin i norra England. Deras spökvandring i Edinburgh var bara den första! De fann att flera, långt mindre städer, även satsat stort på att marknadsföra sina hemskheter. Böcker, DVD:er, bussturer och vandringar...
Väl hemma i Umeå insåg de att Sverige inte alls omfamnat sina spökerier i samma omfattning. Med undantag från Stockholm och ett par andra stora städer var det tämligen dött...
hemsokta-umea

Boken

Under sin sista termin vid Umeå Universitet så startade Elin och Marcus projektet "Hemsökta Umeå", våren 2013. Som en del av deras examensprojekt lät de lansera konceptet och hoppades att det skulle fånga intresse...

Två veckor senare hade de figurerat i TV, tidningar och radio - samt fått Kulturskjutsen från UMEÅ2014! 
     Kulturskjutsen innebar 20,000 riksdaler i syfte att dokumentera och sammanställa Umeås hemsökelser i en bok. Augusti 2014 släpps boken med en releasefest på berömda Sävargården - Umeås mest omskrivna spökhus!
Köp ditt exemplar på Åkerbloms Bokhandel eller efter din spökvandring.

 

 

Spökvandraren

Få känner till Umeås historia så väl som Spökvandraren Marcus Österström - och få kan återberätta den så väl!

Efter att ha insett att ingen skulle kunna genomföra spökvandringarna på rätt sätt steg Marcus själv i rollen som guide - snart titulerad "spökvandraren" av Umeborna!

Släkten Österström härrör från Umeå, namnet dyker upp i slutet av 1700-talet men blodsledet kan spåras till mitten av 1500-talet i Västerbotten.
Marcus' farfars farfars farfar var Holmöns fyrvaktare; Lars "Ryss-Lasse" Österström. Namnet "Ryss-Lasse" kom från en bragd under 1809-års krig, då ryska hären marscherade över den frusna Kvarken för att inta Umeå - läs mer om det i boken "Hemsökta Umeå".

hemsokta_umea

Kontakta oss!

Vi tar gärna emot de frågor ni kan tänkas att ha. Kolla först igenom vår sida med vanliga frågor och svar ifall svaret ni söker redan finns tillgängligt där.

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett ämne
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.